Zomerweefweken

Zomer 2015In de zomerweefweken kunt u in een ontspannen sfeer (leren) weven of uw weefkennis en expressieve vaardigheden vergroten. Er is plaats voor maximaal 5 à 6  deelnemers per groep, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Naast aandacht voor de technische vaardigheden van het weven is er ook aandacht voor de expressieve kant: hoe kun je je eigen ideeën vormgeven. Steeds ligt de nadruk op het vrij leren omgaan met verschillende soorten weefgarens, kleuren en weefbindingen.

In het atelier zijn 4-schachts-tafelgetouwen, weefgereedschappen en allerlei soorten weefgarens aanwezig, maar u kunt ook uw eigen spullen meebrengen. Cursusleidster en gastvrouw is Hilda Ham, bevoegd docente beeldende  vorming en weven.

Het goede weven

Zomerweefweken 2018 

De Basisvaardigheden van het getouwweven
23 t/m 28 juli  (maandagmiddag t/m zaterdagmorgen)

Een week voor beginners, iets gevorderden en herintreders.  Aan de hand van een zelf te kiezen werkstuk (bijvoorbeeld een sjaal, een kussen of gewoon een mooie lap) worden de basisvaardigheden van het getouwweven behandeld:  het berekenen, maken en opzetten van de schering op een vier-schachts tafelgetouw en het weven van een aantal weefpatronen. De technische kneepjes van het vak worden natuurlijk niet vergeten. Deze week is ook geschikt  als opfriscursus of om nieuwe inspiratie op te doen.

Linnenbinding +++ (bestemd voor iets gevorderden)
18 t/m 23 juni  (maandagmiddag t/m zaterdagmorgen)

Een linnenbinding spreekt door zijn eenvoud veel mensen aan, vooral als er geweven wordt met mooie weefgarens.  Maar je kunt een eenvoudige linnenbinding ook ‘versieren’, er tijdens het weven nog iets aan toevoegen. Daardoor krijgt het weefsel iets extra’s (de +++).
Aan de orde kunnen komen:
1e. Inlegwerk: Als aan het basisweefsel plaatselijk extra inslagen worden toegevoegd noemt men dit inlegwerk of bij een transparant werkstuk 
de HV-techniek (=Handarbeters Vänner).  Goed te gebruiken voor het (plaatselijk) inweven van vormen/figuren en/of beeldend weefwerk.
2e. Clasped weft: Naast het weven met twee of meer schuitjes of steeklatten in dezelfde sprong  kun je met clasped weft (=in elkaar grijpende inslag, ook wel wildweven genoemd) op een vrije manier met verschillende garens náást elkaar weven. Te gebruiken voor het vrij vormgeven van bijvoorbeeld landschappelijke elementen in een  wandkleed.
3e. Vrije technieken: Een linnenbinding-basis kan met de noppen-, lussen- of de rya-techniek of (op vier schachten) met Krabba en Russisch weefsel  
plaatselijk prachtig ‘versierd’ worden. Te gebruiken voor bijvoorbeeld mooi huishoudtextiel.
De keuze om een werkstuk te maken met één van bovenstaande technieken is ook mogelijk. 

Lestijden: ma.: 13.30 – 16.30; di., woe., don.: 9.30 – 16.30; vrijdag en zat.: 9.30 – 12.30.  De rest van de tijd kan vrij ingevuld worden: in eigen tempo weven (evt. ook ’s avonds) of op stap gaan in de prachtige omgeving (Lauwersland) met veel aandacht voor kunst en cultuur. Ook in de tuin is het heerlijk toeven. Bij mooi weer kunnen de weefgetouwen naar buiten.

Lesgeld per week: € 250,– ; lesbrieven en koffie/thee/soep inbegrepen.

Verblijf Weefgoed heeft een gezellige gastenkamer (zit-slaapkamer op de begane grond) met twee éénpersoons-bedden en een eigen badkamer met wastafel, bad/douche en toilet.  Buiten de groepsweken om ook te boeken voor/door of samen met niet-wevende gasten.

  • Logies met ontbijt: € 30,– p.p. per nacht (zonder cursus € 35,00 per nacht)  
  • Eénpersoons-toeslag: € 10,– per nacht.
  • Vanaf 2 nachten 10% korting over het totale bedrag.
  • In verband met de beperkte overnachtings-capaciteit is vroegtijdig reserveren gewenst.

Er zijn in Winsum meer logies/ontbijt-accomodaties. In de buurt:

  • Mevr. Fenna Garst, B&B, tel. 0595 442093 
  • Voor kampeerders is er een ruime camping in Winsum met daarbij ook bed/breakfast accomodaties: tel. 0595 442750; www.marenland.nl, info@marenland.nl.
  • Ongeveer 10 km ten noorden van Winsum ligt camping de Breede, een rustige landelijke camping. Tel 0595 424642.
  • Het is mogelijk in Winsum een fiets te huren.

Maaltijden, zorg voor de inwendige mens In het atelier is een keukenblokje met koffiezetter, waterkoker, koelkast, magnetron, serviesgoed en bestek. In het atelier kan niet worden gekookt.  Wel kan tijdens de groepsweken gezamenlijk in de huiskamer/keuken worden gekookt en gegeten. Opgave kan per dag. Volledige warme maaltijd + drankje: € 10,– p.p. In Winsum en omgeving zijn ook een paar goede, betaalbare restaurants.

Aanmelden en inschrijven Aanmelden kan mondeling, schriftelijk of per e-mail.  U krijgt dan een inschrijfformulier toegestuurd. Voor een definitieve inschrijving dient het inschrijfformulier  volledig ingevuld en ondertekend, ontvangen te zijn. Na ontvangst krijgt u een bevestiging met nadere informatie. Voor bepaalde wensen en/of reservering van de gastenkamer kunt u het beste eerst even overleggen (via e-mail: info@weefgoed.nl of telefonisch (0595 443062).