Zomerweefweken

Zomer 2015In de zomerweefweken kunt u in een ontspannen sfeer (leren) weven of uw weefkennis en expressieve vaardigheden vergroten. Er is plaats voor maximaal 5 à 6  deelnemers per groep, zodat er veel ruimte is voor persoonlijke begeleiding. Naast aandacht voor de technische vaardigheden van het weven is er ook aandacht voor de expressieve kant: hoe kun je je eigen ideeën vormgeven. Steeds ligt de nadruk op het vrij leren omgaan met verschillende soorten weefgarens, kleuren en weefbindingen.

In het atelier zijn 4-schachts-tafelgetouwen, weefgereedschappen en allerlei soorten weefgarens aanwezig, maar u kunt ook uw eigen spullen meebrengen. Cursusleidster en gastvrouw is Hilda Ham, bevoegd docente beeldende  vorming en weven.

Het goede weven

Zomerweefweken 2019 

De Basisvaardigheden van het getouwweven
22 t/m 27 juli  (maandagmiddag t/m zaterdagmorgen)

Een week voor beginners, iets gevorderden en herintreders.  Aan de hand van een zelf te kiezen werkstuk (bijvoorbeeld een sjaal, een kussen of gewoon een mooie lap) worden de basisvaardigheden van het getouwweven behandeld:  het berekenen, maken en opzetten van de schering op een vier-schachts tafelgetouw en het weven van een aantal weefpatronen. De technische kneepjes van het vak worden natuurlijk niet vergeten. Deze week is ook geschikt  als opfriscursus of om nieuwe inspiratie op te doen.

Weef je eigen verhaal in De Moorman-techniek (bestemd voor iets gevorderden)
12 t/m 17 augustus  (maandagmiddag t/m zaterdagmorgen)

De Moorman-techniek, genoemd naar de Engelse weefster Theo Moorman, is ontwikkeld om op een gemakkelijke, maar vooral ook vrije manier beeldend te kunnen weven. Er wordt geweven op 4 schachten met een dubbele schering: een basis-schering (voor de ondergrond) met daarbovenop  een patroonschering, waarop plaatselijk vormen, vlakken, figuren en versieringen geweven kunnen worden.  Aan de hand van een aantal ontwerp-opdrachten wordt geleerd  eigen ideeën in een persoonlijk ‘geweven verhaal’ te verwerken.
Mocht u liever in een andere techniek (leren) weven: in overleg is veel mogelijk.

Lestijden: ma.: 13.30 – 16.30; di., woe., don.: 9.30 – 16.30; vrijdag en zat.: 9.30 – 12.30.  De rest van de tijd kan vrij ingevuld worden: in eigen tempo weven (evt. ook ’s avonds) of op stap gaan in de prachtige omgeving (Lauwersland) met veel aandacht voor kunst en cultuur. Ook in de tuin is het heerlijk toeven. Bij mooi weer kunnen de weefgetouwen naar buiten.

Lesgeld: per week: € 275,– ; lesbrieven en koffie/thee/soep inbegrepen.

Verblijf
Weefgoed heeft een gezellige gastenkamer (zit-slaapkamer op de begane grond) met twee éénpersoons-bedden en een eigen badkamer met wastafel, bad/douche en toilet.

  • Logies met ontbijt: € 30,– p.p. per nacht (zonder cursus € 35,00 per nacht)  
  • Eénpersoons-toeslag: € 10,– per nacht.
  • Vanaf 2 nachten 10% korting over het totale bedrag.
  • In verband met de beperkte overnachtings-capaciteit is vroegtijdig reserveren gewenst.

    Er zijn in Winsum meer logies/ontbijt-accomodaties. In de buurt, o.a.
  • Mevr. Fenna Garst, B&B, tel. 0595 442093 
  • Voor kampeerders is er een ruime camping in Winsum met daarbij ook bed/breakfast accomodaties: tel. 0595 442750; www.marenland.nl
  • Ongeveer 10 km ten noorden van Winsum ligt camping de Breede, een rustige landelijke camping. Tel. 0595 424642.
  • Weefgoed heeft een leenfiets. Ook is het mogelijk in Winsum een fiets te huren.

Maaltijden, zorg voor de inwendige mens
In het atelier is een keukenblokje met koffiezetter, waterkoker, koelkast, magnetron, serviesgoed en bestek. In het atelier kan niet worden gekookt.  Wel kan tijdens de groepsweken gezamenlijk in de huiskamer/keuken worden gekookt en gegeten. Opgave kan per dag: € 10,– p.p. per maaltijd. In Winsum en omgeving zijn ook een paar goede, betaalbare restaurants.

Aanmelden en inschrijven
Aanmelden kan mondeling, schriftelijk of per e-mail.  U krijgt na aanmelding een inschrijfformulier toegestuurd. Voor een definitieve inschrijving dient het formulier volledig ingevuld en ondertekend te zijn. Na ontvangst krijgt u een bevestiging met nadere informatie. Voor bepaalde wensen en/of reservering van de gastenkamer kunt u het beste eerst even overleggen (via e-mail: info@weefgoed.nl of telefonisch (0595 443062).